Ugrás a fő tartalomra

A Kingly Pattern: The Art and Science of Playing Hnefatafl (Könyv bemuatató, vélemény)

 

Megérkezett az első könyvem amit a Hnefatafl témában rendeltem. Ezt szeretném bemutatni illetve véleményezni néhány sorban.


 

A könyv címe ahogy a képen is látszik, A Kingly Pattern: The Art and Science of Playing Hnefatafl. A szerzője Jonathon George akiről nem sokat lehet megtudni az internetről. A könyv bevezetőjéből azonban kiderül, hogy Jonathon kedvelője és megszállottja a viking táblajátéknak. Nem csak játszik, hanem kutatja is az eredetét különböző forrásokból. 


Az első könyve ( Hnefatafl - Sacred Game of Britain, Ireland and Scandinavia ) ennek a kutatásnak az eredményét foglalja össze, amiből a Hnefatafl történetét, kialakulását lehet megismerni. Ezen túlmenően más táblajátékot is játszik, mint pl: Sakk, GO amik ugyanúgy startégia szemléletü játékok mint a Hnefatafl.

 A könyvet amit kézhez kaptam pontosan ezt a stratégiai mivoltát dolgozza fel Hnefatafl-nek. 

A bevezetőben van egy pár visszautalás az elöző könyvének a tartalmára, és érinti a játék történetét is néhány szóban, de ahogy írja is nem erről szól a könyv, így gyorsan a lényegre tér. A lényeg pedig az, hogy hogyan kell (jól) játszani a Hnefatafl-t.

Először a legalapvetőbb szabályokat írja le, majd később erre hivatkozik akkor amikor más szabályt kell használni az eltérő táblaméretek miatt. A bábuk elhelyezkedése, létszáma is változó úgy mint a szabályok és a táblaméret így ez is itt kerül tisztázásra. 

Következő fejezetben kitér arra, hogy a két fél ellenkező céljai milyen stratégiákat igényelnek. A bábuk használatát is leírja, hogy milyen módon szükséges elhelyezni őket akkor amikor egy bizonyos területet szeretnénk lefogni, vagy ha az ellenfelet szeretnénk nyomás alá helyezni esetleg csapdába csalni. 

Néhány hasznos dolgot átvett a sakkból és a GO játékból ami megkönnyíti a játék bemutatását, ilyen például a lépések feljegyzése amikhez a sakkban használt betű-szám jelölést használja, így téve egyértelművé a lépés kezdő és végpontját.

Ezt követően 3 féle táblaméreten (7x7, 9x9, 11x11)  mutat be példajátékokat kiemelve, hogy mire kell figyelni. Mindegyik táblához két fajta leírás tartozik. Az egyik a sarok meneküléshez szükséges taktikát írja le, még a másik a táblaszélén történő megmenekülést mutatja be. 

Itt ért egy kis csalódottság ugyanis a 11x11-es tábla leírásoknál  nem a megszokott "kastély" kezdő pozíciót használja a védekezőknél, hanem a kisebb táblánál használt vonal felállítást alkalmazza. Így sajnos teljesen más lesz a nyitás a fekete és fehér oldal részéről ezáltal a többi lépés is. 

"Kastély" felállás a fehérnél

                                                                    
"Vonal" felállása fehérnél.

Ezt azzal indokolja, hogy ez a felállás kiegyensúlyozottabb játékot eredményez.

A könyv végén bemutat néhány játék statisztikát, illetve egy szójegyzéket is mellékel a Hnefatafl-nél használatos kifejezésekhez. 

Összegzés

Mivel még nem olvastam ebben a témában könyvet így nincs összehasonlítási alapom azonban azt gondolom, hogy ez inkább a kezdőknek szól és fentebbről szemléli a dolgokat és csak irány mutatást ad a játékhoz, hogy mire is kell figyelni. 

Tehát csak témákat kapunk, de azok nincsenek kibontva és elmagyarázva, hogy hogyan is kell felépíteni egy-egy taktikai elemet. Persze lehet, hogy ez a Hnefatafl-nél nem olyan egyszerű mint a sakknál, de az is lehet,hogy nem ez volt a könyv célja, esetleg a könyv terjedelme nm engedte meg az ilyen mélységekbe történő leírást.

Ettől függetlenül hasznos a könyv, hiszen tisztáz és egységesít pár dolgot, így ha kérdés van elég csak odalapozni.

A könyv így számomra egy jó részletes bevezetés a játékba, így meghagyja számunkra azt, hogy magunk fedezzük fel a játék mélységeit.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hnefatafl szabály (alapszabály)

  Amikor a Hnefatafl-t említjük, akkor két dologra is gondolhatunk. Az egyik az alapjáték aminek a szabályát most ismertetni fogom. A másik dolog amit a Hnefatafl alatt értünk az egy játékcsoport összefoglaló neve, amik a Hnefatafl játék alapjára  épülnek némi eltéréssel. Ilyen pl: Tablut, Brandubh stb.  Mivel ezen játékok mechanizmusai a Hnefatafl-re épülnek, így alapvetően ennek a szabályát kell ismerni. Ha ez meg van, akkor a fentebb említett variánsoknál elég a különbségeket megtanulni az alapjáték szabályaihoz képest. Ennek okán ezen eltérő játékok leírása nem lesz olyan részletes és illusztrált mint ez az alapszabály, ott csupán a lényegi elemek lesznek kiemelve. Akkor nézzük a Hnefatafl, mint alapjáték szabályait. SZABÁLYOK: 1. A játék 11x11 -es kiosztású négyzethálós táblán történik. A védekezők (világos) létszáma 12 fő + a király. A támadók (sötét) 24-en vannak. A bábuk kezdő pozíciója a képen látható.   2. A támadó fél (sötét) kezdi a játékot. 3. Minden bábu egyformán lép. Ví

Copenhagen Hnefatatfl 11x11 szabály

    2013 óta a versenyeken használt szabályrendszer a Copenhagen Hnefatafl 11x11. Ez a változat a 2008-2012 között megrendezett versenyeken használt "Fetlar" módosítása. A módosítás célja, a Fetlarban észlelt hiányosságok kijavítása volt amin Aage Nilsen (Dánia), Adam Bartley (Norvégia), Tim Miller (Egyesült Királyság) dolgozott. SZABÁLYOK: 1. A játék 11x11 -es kiosztású négyzethálós táblán történik. A védekezők (világos) létszáma 12 fő + a király. A támadók (sötét) 24-en vannak. A bábuk kezdő pozíciója a képen látható.  2. A támadó fél (sötét) kezdi a játékot. 3. Minden bábu egyformán lép. Vízszintesen és függőleges is bármennyit mozoghat akár a bástya a sakkban. ÜTÉS 4. Minden bábu leütésre kerül ( kivéve a király ) ha két szemközti oldalról közrefogják. A király elfogásához négy oldalról szükséges körbevenni a bábut. 5. Csak akkor számít ütésnek a közrefogás, ha azt a támadni kívánó fél kezdeményezte. Vagyis ha a bábu közé önként lép az ellenfél bábui közé akko

Federation Brandubh 7x7 szabály

A "Brandubh" szabályrendszere kiváló a kezdők bevezetésére a Hnefatafl játék világába, ugyanis a kisebb játék felület (7x7) és a kevesebb bábu szám miatt könnyebb átlátni a táblát. A Brandubh kiváló gyakorlótér a haladóknak is a sarkok védésének gyakorlására. Mivel bábuszám nem teszi lehetővé,hogy a sötét az összes sarkokat egyszerre lezárja oly módon, hogy azt a világos ne tudja megbontani.  A király használatát és védését is belehet gyakorolni, hiszen itt elegendő két oldalról közre fogni a királyt az elfogásához. SZABÁLYOK 1. A játék 7x7 -es kiosztású négyzethálós táblán történik. A védekezők (világos) létszáma 4 fő + a király. A támadók (sötét) 8-an vannak. A bábuk kezdő pozíciója a fenti képen látható. 2. A támadó fél (sötét) kezdi a játékot. 3. Minden bábu egyformán lép. Vízszintesen és függőleges is bármennyit mozoghat akár a bástya a sakkban. ÜTÉS 4. Minden bábu leütésre kerül ha két szemközti oldalról közrefogják. A király elfogásához is elegendő két bábu, kivéve